Великден наближава, затова днес ви показваме как може да си направите традиционния италиански козунак Панетоне.
Необходими продукти:
600 гр брашно + 1 с.л. за поръсване
250 гр масло (стайна температура)
200 гр желирани портокалови корички
125 гр захар
100 гр шоколадов чипс
5 яйца
4 с.л. прясно мляко
2 пакетчета ванилия
1 кубче прясна мая (42 гр.)
1/8 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Затоплете леко млякото. Разтворете вътре маята и 1 с.л. от захарта.
Изсипете ванилията и захарта в маслото и разбийте с миксер на пухкав светъл крем. Добавяйте яйцата едно по едно.
Пресейте брашното в купа. Добавете крема, бухналата мая и солта. Омесете тесто.
Сложете тестото в купа. Покрийте го с прозрачно фолио. (Не опъвайте фолиото по ръба на купата, а го поставете плътно върху тестото – притиснете леко, така, че да не останат мехурчета с въздух, за да не се образува изсъхнала коричка по повърхността.) Оставете да втасва за 2 часа.
Изсипете портокаловите корички в купа. Поръсете ги с 1 с.л. брашно и разбъркайте. Ако са прекалено влажни и попият цялото брашно, сложете още една лъжица брашно. (Това се прави, за да се разпределят равномерно в тестото и да не потънат надолу по време на печене.)
Пригответе си дълбока форма за печене с диаметър около 20 см. Намазнете стените и покрийте дъното с хартия за печене. (Може също да намазните стените и дъното, и после да поръсите с брашно.)
Извадете тестото на плот. Притиснете го в средата, за да се образува голяма "дупка". Изсипете вътре портокаловите корички и шоколадовия чипс. Омесете тестото за втори път. Месете докато малките парченца се разпределят равномерно в тестото.
Поставете тестото в приготвената форма и пак покрийте с фолио. Оставете да втаса за втори път – за около 1 час.
Пъхнете Панетонето да се пече в предварително загрята фурна на 180°С за около 40-50 минути. Преди да извадите, проверете с дървено шишче дали е опечено по средата. Оставете за 10-ина минути да изстине леко във формата и после извадете и поставете върху скара.
Идея: За украса може да използвате маслена глазура. Изрежете цветчета от фондан и добавите готови шоколадови яйчица. Ако не ви се занимава с такава украса и не искате да добавяте толкова много допълнителна сладост, може преди печенето да намажете отгоре с жълтък, или разбит белтък с малко пудра захар и няколко капки лимонов сок. По желание може да поръсите с някакви ядки.
Източник: harryandlexy.com