Коледа е празник с много специален дух. И няма как да отречем, че част от топлината и уюта идват от горещия шоколад и вкусните лакомства. Днес ви предлагаме рецепта именно за такова от нашата приятелка polka_dot_kitchen. А най-хубавото – приготвя се повече от лесно, само следвайте стъпките по-долу.
Необходими продукти за една продълговата тава за кекс/козунак:
2 яйца на стайна температура
4 с.л. тъмна захар
4 с.л. кафява нерафинирана или кокосова захар
2 с.л. агаве
1 ч.л. ванилия
4 с.л. масло
7 с.л. (около 70-80 г брашно) от лимец или обикновено бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1,5 ч.л. джинджифил
1/2 ч.л. индийско орехче
1/3 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
На средно нагорещен котлон разтопете маслото и го разбърквайте леко, докато не придобие тъмно златен цвят. Пресипете внимателно в чаша като внимавате в чашата да не попадне прегорялата лактоза от дъното и оставете 2-5 мин. да се охлади.
Загрейте фурната на 180 градуса без вентилатор.
Разбийте с миксер двете яйца със захарта докато придобият пухкава текстура.
Добавете към тях ванилията, агавето и всички подправки.
Смесете брашното, бакпулвера и солта и поетапно ги добавяйте към мократа смес.
Добавяйте на тънка струйка маслото в сместа при постоянно бъркане.
Сложете хартия в продълговата тавичка и изсипете сместа.
Печете между 25 и 35 мин. или докато отвън хлябът има лека коричка и вътре сместа е пухкава, но не оставя следи по забучено в нея шишче или клечка за зъби.