Класическа мусака


Класическа мусака
Снимка: supichka.com

Едно от най-обичаните и най-често приготвяните ястия. Мусаката е абсолютният любимец както на всеки българин, така и на чужденците.

Необходими продукти:

500 гр кайма

1 кг картофи

2 лука

2 домата

400 гр кисело мляко

2 яйца

100 гр кашкавал

5 супени лъжици брашно

1 кафена чаша олио

1 чаена лъжица червен пипер

1 чаена лъжица чубрица

Начин на приготвяне:

Загрявате мазнината в дълбок тиган или тенджера. В нея задушете измития, изчистен и нарязан на дребно лук, докато омекне. Добавяте половината домати, нарязани на дребно, каймата, черния пипер и чубрицата, както и една чаена лъжица сол. Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусната мусаката става с кайма смес – 50% свинско и 50 % телешко месо.

След като водата от доматите изври, добавяте червения пипер. Измивате, почиствате, обелвате и нарязвате на дребни кубчета картофите и ги прибавяте към месото. Намазнявате тавичка, поставяте вътре другата половина от доматите и върху тях изсипвате сместа за мусака. Добавяте една непълна чаена чаша гореща вода и поставяте в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете, докато водата изври, а картофите станат златисти.

Идва моментът за приготвяне на заливката за мусаката. Тя става лесно и много бързо. Разбърквате киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане, добавяте и брашното до получаване на гладка смес. Накрая прибавяте и настъргания на дребно кашкавал. Заливате мусаката и печете, докато порозовее.

Преди сервиране може да поръсите всяко парче мусака с дребно нарязан магданоз.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама