Едно от най-обичаните и най-често приготвяните ястия. Мусаката е абсолютният любимец както на всеки българин, така и на чужденците.
Необходими продукти:
500 гр кайма
1 кг картофи
2 лука
2 домата
400 гр кисело мляко
2 яйца
100 гр кашкавал
5 супени лъжици брашно
1 кафена чаша олио
1 чаена лъжица червен пипер
1 чаена лъжица чубрица
Начин на приготвяне:
Загрявате мазнината в дълбок тиган или тенджера. В нея задушете измития, изчистен и нарязан на дребно лук, докато омекне. Добавяте половината домати, нарязани на дребно, каймата, черния пипер и чубрицата, както и една чаена лъжица сол. Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусната мусаката става с кайма смес – 50% свинско и 50 % телешко месо.
След като водата от доматите изври, добавяте червения пипер. Измивате, почиствате, обелвате и нарязвате на дребни кубчета картофите и ги прибавяте към месото. Намазнявате тавичка, поставяте вътре другата половина от доматите и върху тях изсипвате сместа за мусака. Добавяте една непълна чаена чаша гореща вода и поставяте в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете, докато водата изври, а картофите станат златисти.
Идва моментът за приготвяне на заливката за мусаката. Тя става лесно и много бързо. Разбърквате киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане, добавяте и брашното до получаване на гладка смес. Накрая прибавяте и настъргания на дребно кашкавал. Заливате мусаката и печете, докато порозовее.
Преди сервиране може да поръсите всяко парче мусака с дребно нарязан магданоз.
Източник: supichka.com