Класическа мусака


Класическа мусака
Снимка: supichka.com

Едно от най-обичаните и най-често приготвяните ястия. Мусаката е абсолютният любимец както на всеки българин, така и на чужденците.

Необходими продукти:

500 гр кайма

1 кг картофи

2 лука

2 домата

400 гр кисело мляко

2 яйца

100 гр кашкавал

5 супени лъжици брашно

1 кафена чаша олио

1 чаена лъжица червен пипер

1 чаена лъжица чубрица

Начин на приготвяне:

Загрявате мазнината в дълбок тиган или тенджера. В нея задушете измития, изчистен и нарязан на дребно лук, докато омекне. Добавяте половината домати, нарязани на дребно, каймата, черния пипер и чубрицата, както и една чаена лъжица сол. Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусната мусаката става с кайма смес – 50% свинско и 50 % телешко месо.

След като водата от доматите изври, добавяте червения пипер. Измивате, почиствате, обелвате и нарязвате на дребни кубчета картофите и ги прибавяте към месото. Намазнявате тавичка, поставяте вътре другата половина от доматите и върху тях изсипвате сместа за мусака. Добавяте една непълна чаена чаша гореща вода и поставяте в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете, докато водата изври, а картофите станат златисти.

Идва моментът за приготвяне на заливката за мусаката. Тя става лесно и много бързо. Разбърквате киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане, добавяте и брашното до получаване на гладка смес. Накрая прибавяте и настъргания на дребно кашкавал. Заливате мусаката и печете, докато порозовее.

Преди сервиране може да поръсите всяко парче мусака с дребно нарязан магданоз.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама