Този неустоимо вкусен десерт от нашата приятелка Polka dot kitchen съчетава класическите за сезона портокали и бял шоколад, които си партнират прекрасно. Десертът е безглутенов, като може да замените бадемовото брашно и с друго ядково или например от овес или овес и кокос.
Необходими продукти за тавичка 10х30 см.:
За кейка:
3 яйца
70 гр сурова тръстикова захар
40 гр кокосова захар
125 гр бадемово брашно
2 с.л. кокосово масло
2 портокала, сок и кора
1 ч.л. сода за хляб
½ ч.л. бакпулвер
За заливката:
200 гр бял шоколад
2 с.л. крема сирене
2 с.л. кокосово мляко, кен (твърдата част)
За украса:
Мандарини, портокалови корички и листенца мента
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200С градуса без вентилатор.
В миксер/купа смесете последователно: яйцата със захарта, след което добавете портокаловия сок и кората, брашното, содата, бакпулвера и накрая размекнатото кокосово масло (на стайна температура).
Изсипете в тавичка за кекс, намаслена с кокосово масло и застлана с хартия за печене.
Печете около 20 минути на възможно най-ниско ниво във фурната. Извадете от фурната и от формата заедно с хартията. Оставете да се охлади.
През това време на водна баня (или в микровълнова) разтопете 200 гр бял шоколад. Добавете към него кокосово мляко, след което крема сиренето и разбъркайте до хомогенна смес.
Когато кейкът е охладен до стайна температура, залейте с шоколадовата смес и украсете.