Наличието на малките, хрупкави семенца прави чудеса с вкуса на този кейк, а бирата му придава пухкава и нежна текстура. Един различен и интересен сладкиш.\
Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
1 ч.ч. маково семе
1 ч.ч. пудра захар
4 яйца
125 г меко масло
2 и 1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
1 ч.ч. бира
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Кипнете млякото на котлона. Отстранете и накиснете в него маковото семе. Оставете настрана.
Отделете жълтъците от белтъците. Оставете белтъците настрана.
В купа смесете всички сухи съставки - брашното, бакпулвера, ванилията и солта.
В друга купа разбийте с миксер пудрата захар с мекото масло и жълтъците.
Добавете бирата, като внимавате много да не се пени. В началото сместа изглежда леко като пресечена, но като разбиете с миксер става хомогенна.
Сложете сухите съставки и разбийте добре. Отцедете маковото семе от млякото и го сложете в сместа. Разбийте добре.
Измийте бъркалките на миксера, подсушете ги и разбийте на сняг белтъците. Добавете ги с внимателно бъркане в сместа, като продължите да бъркате с шпатула или лъжица.
Намаслете форма за кекс и набрашнете. Излейте сместа и заравнете. Печете кейка на загрята фурна 45 минути, до готовност, докато клечка, забодена в кейка излезе суха.
Извадете го да почине и след 10 минути внимателно го обърнете. Оставете го напълно да изстине няколко часа и чак след това го разрежете.
Източник: vkusnoteka.bg