Лютиката е от онези вълшебни вариации на зимнина, които са основа за вкусни моменти през зимата. Много лесна и много вкусна, лютиката е сякаш бурканче лято затворено за зимните месеци, защото запазва свежия летен вкус на печените чушки. Чудесна е като салата, много вкусна е лютиката запържена с няколко яйца, идеална основа е и за вкусното пиле лютика.
Необходими продукти:
4 кг домати
2 кг чушка/пиперка
1 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Добре е да ползвате хубави зрели домати и червени чушки. Смилате доматите, прецеждате доматеното пюре, за да се отделят семките и го слагате да ври, за да се сгъсти. Докато доматите врат. Почиствате чушките от семената, след което ги изпичате и обелвате.
След като доматите са се посгъстили ги свалете от котлона. Чушките нарежете на кубчета и заедно с нарязания на ситно магданоз ги разбъркайте с доматите. Добавете и 1 чаена лъжица сол и отново разбъркайте.
Разпределете лютиката в бурканчета, затворете добре и стерилизирайте, като варите бурканчетата за около 10-12 минути.
Източник: supichka.com