Нещо с вкус на Италия.
Необходими продукти:
12-13 броя канелони, това е малко повече от 1/2 кутия (от 250 гр)
1 кутийка рикота
около 300 гр изчистен и измит спанак
1 яйце
2-3 стръка пресен чесън,
3-4 стръка пресен лук
няколко стръка магданоз
1-2 с.л. зехтин
3-4 с.л. белени, кълцани домати от консерва (доматена пулпа) или 1-2 с.л. доматено пюре
черен пипер и сол на вкус
около 300-400 мл домашно приготвен сос "Бешамел"
2-3 с.л. доматена пулпа (или 1-2 с.л. доматено пюре)
моцарела
Начин на приготвяне:
Нарежете спанака, чесъна и лука.
Загрейте зехтина на котлона и сотирайте спанака, чесъна и лука. Сместа не трябва да е водниста, така че ако има течност, трябва да оставите на котлона да се редуцира. Съдът се оттегля от огъня и се оставя сместа да поизстине.
Прибавете леко разбитото с вилица яйце, рикотата, доматената пулпа, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Загрейте вода на котлона с малко сол и няколко капки зехтин в нея. Пуснете канелоните във врящата вода и ги варете за времето указано на опаковката, като много внимавате да не преварите, защото ще се късат при пълненето. Пускайте ги във водата на 2 или 3 пъти, а не цялото количество наведнъж, за да не залепват един за друг.
Внимателно ги извадете и ги напълнете със приготвената смес. Подредете ги в добре намаслена тавичка. Разпределете отгоре доматената пулпа. Залейте със соса бешамел.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 15 минути или докато ястието започне да става златисто.
Извадете го от фурната сложете отгоре нарязана на тънки резени моцарела и върнете леко да се запече.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg