Рецептата явно идва от провинция Неапол и по-точно - малкото градче Соренто.
Необходими продукти за 6 порции:
18 броя канелони
500 гр нетлъсто месо
500 гр рикота
200 гр моцарела
500 гр доматено пюре
100 мл сухо бяло вино
100 гр настърган пармезан
1 глава лук
3-4 с.л. зехтин
босилек
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За да приготвите соса:
Нарежете месото на малки парчета.
Загрейте зехтина на огъня, прибавете месото и лука, запържете, докато месото леко покафенее. Добавете виното и оставете да се изпари.
Прибавете доматеното пюре и босилек, разредете с малко вода и гответе на слаб огън, докато месото стане напълно готово.
Оттеглете от котлона и в горещия сос прибавете рикотата, малко от настъргания пармезан (останалата част запазете за наръсване на канелоните отгоре, преди запичането им) и моцарелата, нарязана на малки парченца. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре.
Подгответе пастата:
Ако използвате фабрична суха паста, процедирайте по следния начин - пуснете канелоните във вряща подсолена вода. Гледайте да не са един върху друг и затова ако трябва ги варете на два етапа. Това няма да ви затрудни много, защото трябва да варите половината от времето указано на опаковката(обикновено за около 2 минути). Ако канелоните се сварят напълно, дори и да са "ал денте", се късат и се пълнят по-трудно. Извадете канелоните от водата, опитайте да ги нанижете един по един на нож (не остър за готвене, а от тези за хранене)и така ги измъкнете от водата. Сложете ги на студена гладка повърхност (например кухненския плот, който предварително сте намазали с мазнина).
Ако сте използвали от сухата паста, просто внимателно напълнете извадените от водата "тръбички" със соса.
На дъното на тавичка сипете малко от соса, отгоре подредете напълнените канелони. Трябва да са на един ред, така че не ги слагайте един върху друг. Полейте ги с остатъка от соса. Поръсете с останалия пармезан.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 20 минути.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg