На морска вълна сме, затова ви предлагаме тази вкусна рецепта с миди.
Необходими продукти:
3 ½ кг пресни миди
10 скилидки чесън
1 глава лук
черен пипер
мащерка
300 мл бяло вино
морска сол
700 гр консервирани цели домати
около кг- прясна паста
1 ч л мед
4-6 сл зехтин
Начин на приготвяне:
Мидите се измиват със студена вода и с нож се остъргват водораслите. Ако има отворени миди, ги изхвърлете. Пресни миди могат да се намерят на рибните щандове в големите супермаркети.
Разделете измитите миди в две големи тенджери. Във всяка една от тях нарежете по 3 – 4 скилидки чесън посолете и залейте с около 150 мл бяло вино всяка.
Захлупете и сложете да кипнат.
Оставете за около 3-4 минути, докато се отворят всички миди.
Преместете на страна, без да ги отваряте.
Нарежете доматите, червения лук и останалия чесън на кубчета. Сложете на котлона дълбок тиган да се нагрее добре. Прибавете чесъна и лука и объркайте за около минута.
Добавете зехтина и доматите и разбъркайте. Намалете котлона. Оставете доматите да врат около 10 минути, докато се сгъстят. Когато са готови добавете меда, натрошената мащерка, черния пипер и сол на вкус. Разбъркайте и изключете котлона.
Сварете пастата според инструкциите на опаковката. Сварената и отцедена паста се обърква с малко зехтин и се оставя в съд с капак.
В голяма плитка чиния сложете от пастата, доматения сос и наредете мидите отгоре. Сервирайте веднага с охладено бяло вино.
Източник: sundaybakeclub.com