Квасните бактерии преработват сложните въглехидрати в брашното и ги правят лесно усвоими за организма, което именно прави този хляб по-здравословен. Той не нарушава естествената флора в стомаха, а точно обратното - укрепва я и я регулира благодарение на лактобацилите, които съдържа.
Можете да си приготвите квас от пълнозърнесто, ръжено, царевично и нахутено брашно. При направата му използвайте стъклен, порцеланов, но никога метален съд.
Необходими продукти:
100 гр брашно
100 мл вода
Начин на приготвяне:
Смесете съставките и ги разбъркайте добре. В рамките на 6-7 дни всеки ден изхвърляйте половината от сместа и добавяйте 50 гр брашно и 50 мл вода. Така подпомагате образуването на полезни бактерии, които се съдържат в кваса.
Как да разберете, че процесът е приключил? Когато на повърността започнат да се появяват балончета, а като разтърсите съда квасът се надига и бълбука като "жив". Тогава вече може да използвате кваса за домашния си хляб.