Как да си направите квас за хляб


Как да си направите квас за хляб
Снимка: iStock/Guliver

Квасните бактерии преработват сложните въглехидрати в брашното и ги правят лесно усвоими за организма, което именно прави този хляб по-здравословен. Той не нарушава естествената флора в стомаха, а точно обратното - укрепва я и я регулира благодарение на лактобацилите, които съдържа.

Можете да си приготвите квас от пълнозърнесто, ръжено, царевично и нахутено брашно. При направата му използвайте стъклен, порцеланов, но никога метален съд.

Необходими продукти:

100 гр брашно

100 мл вода

Начин на приготвяне:

Смесете съставките и ги разбъркайте добре. В рамките на 6-7 дни всеки ден изхвърляйте половината от сместа и добавяйте 50 гр брашно и 50 мл вода. Така подпомагате образуването на полезни бактерии, които се съдържат в кваса.

Как да разберете, че процесът е приключил? Когато на повърността започнат да се появяват балончета, а като разтърсите съда квасът се надига и бълбука като "жив". Тогава вече може да използвате кваса за домашния си хляб.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама