Защо да приготвим хляб в плик за печене? Защото хлябът, изпечен по този начин, става много по-сочен и много пухкав, прави вкусна коричка без тя да загаря и освен всичко друго не цапате никакви съдове.
Необходими продукти:
500 грама брашно
300 мл вода
7 грама суха мая, топла (или 1/2 кубче прясна)
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица
2 супени лъжици олио
1 брой плик за печене
Начин на приготвяне:
В малък съд разбърквате топлата (не вряща) вода заедно с маята, захарта и солта. Междувременно пресявате брашното в голяма купа. След като сместа с маята се надигне, я прибавяте към брашното и сипвате олиото. Разбърквате в началото с дървена лъжица, впоследствие омесвате тестото с ръце до получаване на гладко тесто. Оформяте тестото на хлебче и го оставяте да втаса за 20-тина минути.
След около 20-тина минути, леко премесвате тестото, като го оформяте във формата на хлебче и правите с остър нож разрези по горната част. Поставяте хлебчето в плик за печене, който затваряте по оказания начин. Не дупчите плика.
Печете хлебчето в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, докато хлебчето придобие апетитен златист цвят. Веднага след изпичане вадите хляба от плика.
Източник: supichka.com