Едно от най-изкушаващите неща е вкусът и миризмата на току-що изпечен хляб. Ето как можете да си го приготвите сами.
Необходими продукти:
6 1/4 до 6 3/4 чаши брашно (може да използвате бяло, типово, пълнозърнесто)
1 пакетче (7 гр) суха мая
2 1/4 чаши топла вода
3 супени лъжици захар + 1/2 чаена лъжица захар
1 супена лъжица сол
2 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
В голяма купа разтворете сухата мая и 1/2 чаена лъжица захар в топла вода. Оставете, докато се образуват балончета на повърността. Добавете вътре останалата захар, солта и 3 чаши брашно. Разбъркайте. Постепенно прибавете олиото и остналото брашно. Бъркайте до получаването на меко тесто.
Поставете тестото върху набрашнена повърност и месете, докато стане гладко и еластично, около 8-10 минути. Преместете го в намазненана тавичка, покрийте с фолио и сложете на топло място, докато удвои размера си, 1-2 часа.
Разделете тестото на 2 равни части, оформете по желание и поставете в намазнени тавички. Покрийте хлябовете и отново оставете да втасат.
По ваше желание отгоре може да поръсите сусам, лен или други семена.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 30-35 минути. За да сте сигурни, че са добре изпечени, преди да ги махнете от фурната, забодете клечка за зъби - ако при изваждането е суха - значи са готови.
Оставете да се охладят, след което ги извадете от формата.