Тази пица не изисква месене, точене и размятане на тесто. Даже не изисква тесто изобщо. Един по-нестандартен и здравословен вариант.
Необходими продукти:
За основата:
300 г тиквичка, настъргана и отцедена
200 г варено жито, отцедено
100 г пресовани ядки от елда (по желание замени с овесени ядки или овесени трици)
сол на вкус
Идеи за топинг (в количества по желание):
кашкавал (по желание заменете с моцарела, сирене или растителен кашкавал)
маслини
чери домати (или домат)
нахут от буркан
кисели краставички
сурови ядки по желание
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 160 градуса с включен вентилатор. Застелете плитка тава с хартия за печене.
Разбъркайте до хомогенност всички продукти за основата (блата). Поставете сместа върху тавата с хартията и с пръстите си оформете блат. Дебелината да е по-малко от 1 см.
Изпечете основата за около 15 минути или докато на пипане се усеща суха. Извадете основата от фурната и подредете отгоре топинга.
Върнете пицата във фурната за още 5-7 минути, като изключите вентилатора.
Извадете, нарежете и поднесете със свежа салата.
Източник: foodieboulevard.bg