Братовчед на зеления боб, баклата е точно толкова подходяща за приготвяне на лятна зеленчукова яхния. С много копър и повечко чесън, яхнията от бакла носи вкуса на лятото.
Необходими продукти:
1 кг бакла
2 глави лук
1 глава чесън
1 супена лъжица брашно
1 чаена лъжица червен пипер
1 връзка копър
1/3 чаена чаша олио
Начин на приготвяне:
Класическите сортове бакла е често избягвана, защото има малко по-специфичен вкус и е малко по-жилава. Както при много култури, баклата има нови сортове, които са доста по-леки като вкус. Такава е и баклата, която може да се намери по сергиите по българските пазари в началото на лятото. Избирате възможно по-свежа бакла, измивате я добре, срязвате двата края, а ако шушулките са по-големи, ги срязвате на две.
Нарязвате лука на ситно. В тенджера сгорещявате олиото, добавяте лука и разбърквате, докато омекне. Поръсвате баклата със сол и претривате много старателно между ръцете си, след което я добавяте към лука, разбърквате и задушавате за няколко минути.
Добавяте брашното, червения пипер, нарязания на ситно чесън и половината копър, добавяте и гореща вода, докато се покрие баклата и оставяте да ври на слаб огън за около 30-40 минути, докато се свари напълно. Преди сервиране, поръсвате обилното със ситно нарязан копър.
Може да поднесете яхнията от бакла с кисело мляко поръсено с червен пипер.
Източник: supichka.com