Чомлекът спада в една специфична категория ястия. Той е не просто представител на българската национална кухня, чомлекът е деликатес от пиринския край, който гордо стои редом до капама и катено мезе, не само в менютата на механите в Банско, Добринище, Разлог и района, а често присъства и на трапезата в този край.
Необходими продукти:
1 брой свински джолан
1 кг картофи
4 домата
2 моркова
1 глава чесън
2 чаени чаши червено вино
1 чаена лъжица черен пипер
1/2 чаена лъжица дафинов лист
4 лука
4 броя дафинов лист
Начин на приготвяне:
Може да ползвате както свински, така и телешки джолан. Джоланът трябва да е добре измит. Почистете доматите, морковите, лука и чесъна, като морковите нарежете на едри парчета, а останалите зеленчуци оставете цели.
В голям гювеч поставете джолана, доматите, морковите, лука и чесъна. Добавете и всички подправки, 1 чаена чаша вода и предвиденото червено вино. Поставяте гювеча задължително в студена фурна и я включвате на 200 градуса, като след около 30-40 минути, намалявате градусите на фурната на 180 и печете около 4 часа.
След 4 часа печене изваждате гювеча от фурната, обезкостявате джолана, добавяте обелените и разрязани на две картофи и връщате гювеча за още около 30 минути във фурната, за да се сготвят и картофите.
Източник: supichka.com