Чомлек


Чомлек
Снимка: supichka.com

Чомлекът спада в една специфична категория ястия. Той е не просто представител на българската национална кухня, чомлекът е деликатес от пиринския край, който гордо стои редом до капама и катено мезе, не само в менютата на механите в Банско, Добринище, Разлог и района, а често присъства и на трапезата в този край.

Необходими продукти:

1 брой свински джолан

1 кг картофи

4 домата

2 моркова

1 глава чесън

2 чаени чаши червено вино

1 чаена лъжица черен пипер

1/2 чаена лъжица дафинов лист

4 лука

4 броя дафинов лист

Начин на приготвяне:

Може да ползвате както свински, така и телешки джолан. Джоланът трябва да е добре измит. Почистете доматите, морковите, лука и чесъна, като морковите нарежете на едри парчета, а останалите зеленчуци оставете цели.

В голям гювеч поставете джолана, доматите, морковите, лука и чесъна. Добавете и всички подправки, 1 чаена чаша вода и предвиденото червено вино. Поставяте гювеча задължително в студена фурна и я включвате на 200 градуса, като след около 30-40 минути, намалявате градусите на фурната на 180 и печете около 4 часа.

След 4 часа печене изваждате гювеча от фурната, обезкостявате джолана, добавяте обелените и разрязани на две картофи и връщате гювеча за още около 30 минути във фурната, за да се сготвят и картофите.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама