Ябълков пай


Ябълков пай
Снимка: harryandlexy.com

Аромат на печени ябълки и канела, хрупкава коричка... Просто трябва да опитате този десерт по американски.

Необходими продукти:

1 ½ кг. ябълки (най-подходящи са червени ябълки, колкото-по сухи и хлебни, толкова по-добре)

325 гр брашно

200 гр кафява захар

175 гр масло

6 с.л. студена вода

1 ч.л. сол

1 ч.л. канела

½ ч.л. индийско орехче

1 лимон

1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и отделете от него настрана една хубаво пълна супена лъжица. Нарежете на ситно мекото масло. Прибавете го към брашното заедно със солта и една супена лъжица от захарта. Мачкайте с ръка до получаването на ронливо тесто. Прибавяйте и по малко от водата, за да получите гладка топка тесто. Увийте го в прозрачно фолио (или пликче) и го приберете в хладилника.

Измийте ябълките, обелете ги и ги нарежете на ситни кубчета.

Настържете кората на лимона. Сипете я върху ябълките и изстискайте сока на лимона отгоре.

В малка купа сипете захарта, супената лъжица брашно, индийското орехче и канелата. Разбъркайте и сипете върху ябълките. Разбъркайте ги така, че всичко да полепне хубаво по тях.

Извадете тестото от хладилника. Разделете го на 2 части – едната по-голяма от другата.

Пригответе си тавичка с кръгла форма и сложете на дъното хартия за печене.

Разточете по-голямата топка на тънък блат. Сложете го в тавичката и с пръсти го разстелете хубаво по дъното и по стените на формата. Сипете отгоре ябълките и ги притиснете, като оставите по средата на тавичката малко по-високо.

Разточете втората топка между два слоя прозрачно фолио на кръгъл блат с диаметър колкото тавичката. Махнете фолиото от горната страна. С формичка за сладки изрежете дупки – колкото и както ви харесват. С помощта на фолиото вдигнете блата и похлупете ябълките с него. Махнете фолиото и украсете по ръба на тавичката с “изрезките” от формичките. (По желание може да нарежете блата на лентички и с тях да направите плетеница върху пая.)

С четчица намажете повърхността на пая със супената лъжица прясно мляко.

Пъхнете в предварително загрята фурна. Печете на 180°С за около 70-75 минути, докато паят придобие хубав златист цвят.

Източник: harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама