Аромат на печени ябълки и канела, хрупкава коричка... Просто трябва да опитате този десерт по американски.
Необходими продукти:
1 ½ кг. ябълки (най-подходящи са червени ябълки, колкото-по сухи и хлебни, толкова по-добре)
325 гр брашно
200 гр кафява захар
175 гр масло
6 с.л. студена вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
½ ч.л. индийско орехче
1 лимон
1 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и отделете от него настрана една хубаво пълна супена лъжица. Нарежете на ситно мекото масло. Прибавете го към брашното заедно със солта и една супена лъжица от захарта. Мачкайте с ръка до получаването на ронливо тесто. Прибавяйте и по малко от водата, за да получите гладка топка тесто. Увийте го в прозрачно фолио (или пликче) и го приберете в хладилника.
Измийте ябълките, обелете ги и ги нарежете на ситни кубчета.
Настържете кората на лимона. Сипете я върху ябълките и изстискайте сока на лимона отгоре.
В малка купа сипете захарта, супената лъжица брашно, индийското орехче и канелата. Разбъркайте и сипете върху ябълките. Разбъркайте ги така, че всичко да полепне хубаво по тях.
Извадете тестото от хладилника. Разделете го на 2 части – едната по-голяма от другата.
Пригответе си тавичка с кръгла форма и сложете на дъното хартия за печене.
Разточете по-голямата топка на тънък блат. Сложете го в тавичката и с пръсти го разстелете хубаво по дъното и по стените на формата. Сипете отгоре ябълките и ги притиснете, като оставите по средата на тавичката малко по-високо.
Разточете втората топка между два слоя прозрачно фолио на кръгъл блат с диаметър колкото тавичката. Махнете фолиото от горната страна. С формичка за сладки изрежете дупки – колкото и както ви харесват. С помощта на фолиото вдигнете блата и похлупете ябълките с него. Махнете фолиото и украсете по ръба на тавичката с “изрезките” от формичките. (По желание може да нарежете блата на лентички и с тях да направите плетеница върху пая.)
С четчица намажете повърхността на пая със супената лъжица прясно мляко.
Пъхнете в предварително загрята фурна. Печете на 180°С за около 70-75 минути, докато паят придобие хубав златист цвят.
Източник: harryandlexy.com