Зехтинът широко се използва в италианската кухня и в сладки печива. Придава деликатна нотка и апетитност на сладкишите, също така и не позволява да изсъхнат, а да останат леко по-влажни като текстура. Кайсиите придават приятна свежест и киселинност на финала.
Необходими продукти:
170 г пудра захар
кората от един лимон
230 мл. прясно мляко
100 мл. зехтин
1 капачка коняк
ванилова есенция
2 яйца
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. брашно от лимец
1 ч.л. бакпулвер
500 г пресни кайсии
1 с.л. кристална захар за поръсване
за поднасяне:
пудра захар
крема сирене
мед
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете пудрата захар, лимоновата кора и прясното мляко в малка касерола на слаб огън на котлона. Млякото не бива да завира. Разбъркайте до пълно стопяване на захарта. Отстранете от котлона и добавете зехтина, коняка и ваниловата есенция. Охладете сместа.
Добавете леко разбитите яйца и брашното с разбъркан бакпулвер в него. Разбъркайте сместа с миксер до хомогенност.
Покрийте тава с размери 20:30 см. с хартия за печене и изсипете сместа. Нарежете кайсиите на половинки и след това на четвъртинки и ги подредете отгоре. Поръсете кайсиите с кристална захар и печете пая 30-35 минути до готовност, докато клечка, забодена в пая излезе суха.
Охладете и поднесете с купичка крема сирене и мед.
Източник: vkusnoteka.bg