Този вкусен италиански пай с прошуто и сирене Фонтина е просто вълшебен. Изяжда се за минути.
Необходими продукти:
200 г брашно
125 г студено масло
1 яйце
1/4 ч.л. сол
125 г Прошуто ди Парма
100 г сирене Фонтина
няколко стръкчета прясна мащерка за поръсване
продукти за сос Бешамел:
50 г масло
1 с.л. брашно
1 щипка сол
1 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.л. индийско орехче
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Започнете като приготвите масленото тесто. Сложете брашното в купата. Нарежете на малки парченца студеното масло и внимателно го претрийте с ръце. Чукнете яйцето и добавете солта. Омесете тестото, докато стане на топка. Покрийте го с фолио и го приберете в хладилника за 30 минути да стегне.
През това време пригответе соса Бешамел като сложите тиган на котлона. Включете го на най-силната степен. Отгоре поставете 50 г масло с 1 с.л. брашно. Започнете енергично да бъркате, когато се стопи (сместа се нарича Ру) налейте прясното мляко и претрийте с дървена лъжица парченцата брашно, докато сместа стане хомогенна. Добавете солта и подправете с индийското орехче. Отстранете от котлона.
Извадете тестото. Изрежете си хартия за печене с големината на тавата, в която ще го печете. Разточете тестото отгоре на неравен кръг. Разпределете по средата соса Бешамел. Покрийте обилно с прошуто, като оставяте около 5 см от ръба и след това настържете сирене Фонтина. Поръсете леко с мащерка.
Прехвърлете тестото, заедно с листа хартия върху тавата и затворете навътре краищата, като леко ги застъпвате. Разбийте един жълтък и намажете външните ръбове.
Печете на загрята фурна 30 минути, до добиване на златист загар по коричката.
Източник: vkusnoteka.bg