Обичаме традиционната баница със сирене и яйца, но днес ще ви предложим една по-интересна рецепта.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница (около 10 кори)
3 стръка праз
200 гр сурови гъби
5-6 кисели краставички
1 чл едро счукан пипер на зърна ( микс от черен, розов, зелен и бял)
1 чл суха или прясна мащерка
100 гр зехтин
100 гр прясно мляко
сол
Начин на приготвяне:
Изчистете и нарежета праза на дебели кръгчета. Измийте гъбите и ги нарежете на по-едри парчета. В тенджерка загрейте малко зехтин и задушете на слаб огън праза и гъбите докато омекнат. Добавете сол на вкус, счукания пипер и мащерката. Разбъркайте добре и оставете да се охлади. Добавете нарязаните на кръгчета кисели краставици.
Застилете една кръгла тава (диаметър 25 см) с хартия за печене, намажете хартията с малко зехтин и включете фурната на 180 градуса да загрява.
Разделете плънката на 5 равни части.
Извадете корите от опаковката. Намажете най-горната кора със зехтин и я обърнете с мазната страна към долната. Разстилете една част от плънката върху кората. Хванете двете кори заедо и навийте на не много стегнато руло. Готовото руло, завийте в кръг под формата на охлюв, пак не много стегнато. Сложете го в центъра на тавата. Повторете с останлите кори. Всяко следващо руло навивайте в кръг около първото.
С нож надупчете навитата баница. Смесете останалия зехтин с млякото и хубаво намажете баницата. Поръсете с мащерка и сложете да се пече във фурната. Печете 20-25 минути на програмата за печене отдолу, след това превключете за печене отгоре за още 15-20 минути. Извадете след като се зачерви.
Сервирайте топла или студена.
Източник: sundaybakeclub.com