В съвременната кухня непрекъснато се търси баланс между вкусно и здравословно, между лесно и впечаляващо. Предложената рецепта за лек сладкиш с ягоди отговаря на всички изисквания - бъз и лесен за приготвяне, съдържа плодове, малко количество захар, а блатът е основно от овесени ядки, което го прави лек и много по-близо до здравословното и балансирано хранене.
Необходими продукти:
2 чаени чаши нарязани ягоди
1 1/3 чаена чаша овесени ядки
2/3 чаена чаша брашно
1/3 чаена чаша захар
1/3 чаена лъжица сол
1/3 чаена лъжица джинджифил
1 супена лъжица нишесте
1 супена лъжица лимонов сок
6 супени лъжици краве масло
2 ванилии
за заливката:
1/2 чаена чаша пудра захар
1 ванилия
2 супени лъжици лимонов сок
Начин на приготвяне:
Разтопявате маслото на водна баня, като го сложите в купа, която поставите в тенджера с вода на котлона. Докато маслото се разтопява смесвате сухите съставки - брашното, захарта, овесените ядки, солта, ванилиите и джинджифила на прах в купа, като ги разбъркате добре. Добавяте разтопеното масло и разбърквате добре, може да си помогнете и с ръце. В мала правоъгълна тава поставяте хартия за печене и разпределяте половината от тази смес, като притискате с ръце, за да покрие добре тавата.
Ягодите нарязвате на парченца и добавяте към тях лимоновия сок. Разпределяте половината от тях върху блата, поръсвате с нишестето и добавяте останалата половина от ягодите. Върху нея пък добавяте и останалата част от сместа с овесените ядки. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. След като сладкишът с ягоди е изпечен го изваждате от фурната и с остър нож го нарязвате на парчета.
Заливката на сладкиша е по желание. За да я приготвите в малък съд слагате лимоновия сок, пресятата пудра захар и ванилията. След като сместа заври и се получи гъст сироп с помощта на лъжица го разпределяте върху сладкиша.
Източник: supichka.com