Постна пролетна рецепта, която обогатява и разнообразява менюто за Великденските пости.
Необходими продукти:
2 чаени чаши сварен нахут
600 грама лапад
2 глави лук
4 супени лъжици олио
2 чаени лъжици червен пипер
1 чаена лъжица джоджен
3 домата
Начин на приготвяне:
Може да ползвате нахут от консерва или сух. Ако ползвате сух, накиснете нахута в студена вода за една нощ, след което го сложете да ври и варете докато омекне за около час-час и половина. Отцедете от водата.
Почистете лука и го нарежете на ситно. Сгорещете олиото в тенджера и изсипете лука и разбъркайте, докато омекне. Добавяте червения пипер, почистените и нарязани на ситно домати, джоджена и отцедения от водата нахут, както и една чаена чаша вода.
Междувременно измийте лапада, отрежете жилките в средата на всеки лист и го нарежете на ситно. Добавете нарязания на ситно лапад към нахута и сложете капака на тенджерата, за да се задуши добре и омекне. След 2-3 минути разбъркайте с дървена лъжица и оставете да поври още 2-3 минути.
Източник: supichka.com