Бързо и доста пикантно ястие.
Необходими продукти:
100 гр нахут (предварително накиснат във вода за около 2-3 часа)
500 гр спанак (замразен или пресен)
3 скилитки чесън
50 гр бекон
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. люто къри
1/2 ч.л. куркума
2 с.л. олио
сол на вкус
Начин на приготвяне:
След като сварите нахута в подсолена вода, го оставете на страна и се заемете със спанака. Измийте добре спанака, ако сте избрали да използвате пресен, и го нарежете на ситно. През това време загрейте 2 с.л. олио в уок, дълбок тиган или тенджера. Нарежете на ситно 3-те скилидки чесън и бекона. След като мазнината е добре загрята, сложете чесъна, а малко след това и бекона и посолете. Когато добият лек загар, добавете подправките (лютия червен пипер, черния пипер, лютото къри и куркумата). Разбъркайте добре, добавете спанака и половин кафена чаша вода. Похлупете и оставете да се задуши за 3-4 мин. След това махнете капака и добавете прецедения нахут и оставете на слаб огън течността да поизври.
За подсилване на пикантния вкус, сервирайте ястието задължително горещо с настърган кашкавал за акцент.
Източник: sweetchocolateheaven.com