Приготвянето на зимнина и затварянето на буркани е нещо изключително характерно за българските домакини. Отделя се време, търпение и средства за целия този процес, затова е изключително неприятно, когато след 3 месеца установите, че бурканите не са добре затворени или пък съдържанието им далеч не е вкусно. Ето и кои са грубите грешки, които са често срещани при приготвянето на туршии.
1. Пълните бурканите догоре
Една от най-големите грешки е да пълните буркана максимално догоре, без да оставяте въздух. Но при процесите, които се случват вътре, се отделя количество газ. Той трябва да намери място, затова е редно да сипете вода до началото на резките на самия буркан, за да не се сдобиете с шампанско, когато решите да го отворите.
2. Сипвате чешмяна вода
Най-хубав, чист и истински вкус се получава, ако използвате пречистена вода - без значение дали от кана с филтър, или минерална.
ИЗПИТАНА РЕЦЕПТА ЗА СЛАДКО ОТ СМОКИНИ
3. Не измивате добре продуктите
Без значение дали правите туршия, кисели краставички или компоти, едно е сигурно – трябва старателно да измивате всички плодове и зеленчуци. Частиците мръсотия, останали по доматите, краставиците и карфиола, ще активират процеса на ферментация.
4. Пренебрегвате хряна
Хрянът е съставка, която може да убие вредните микроби и да увеличи срока на годност на туршиите. Ако приготвяте туршия или консервирате домати, задължително прибавете тази подправка.