Днес с polka_dot_kitchen сме ви приготвили сладка изненада, която е здравословна и се приготвя много лесно. Може да превърнете приготвянето на това брауни с три слоя в занимание за цялото семейство или пък да зарадвате някой именик този месец.
Необходими продукти:
За брауни основата:
3 яйца
3 с.л. кафява нерафинирана/кокосова захар
3 с.л. захар Мусковадо
4 с.л. натурално какао
4 с.л. кокосово брашно
1 ч.л. ванилова есенция
1 ч.л. бакпулвер
170 г ябълково пюре
1 с.л. мед
Малка щипка сол за поръсване
За карамела:
215 г фурми без костилка (около 35-37 фурми)
120 г ябълково пюре
Сокът от 1/2 портокал
За шоколадовата заливка:
200 г натурален шоколад
1 с.л. кокосово масло
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата със захарта с миксер, докато удвоят размера си (около 4-5 минути). Добавете какаото, ванилията, ябълковото пюре, меда и разбъркайте отново поне за още 2 минути. Добавете брашното, бакпулвера и разбъркайте, докато сместа стане хомогенна.
Изсипете в предварително застлана с хартия за печене тавичка. Аз използвах такава за кекс с размер 10х30 см. Печете за около 25 минути на 180 градуса. Когато го извадите от фурната, трябва да не е стегнало напълно – това ще се случи когато изстине.
За карамела накиснете фурмите в купа с вряла вода за около 15 минути. След това внимателно отцедете от водата. Добавете фурмите, сока от портокал и ябълковото пюре в блендер и смелете по вкус (може да го направите изцяло гладко или да оставите фини парченца от фурмите).
Когато основата се изпече и изстине, е време да сглобите.
Първо в микровълнова или на водна баня разтопете шоколада с кокосовото масло. Разпределете карамела равномерно върху основата, след което залейте с шоколада. Оставете да престои в хладилник за поне 3 часа или за цяла нощ.