Домашни соленки от многолистно тесто


Домашни соленки от многолистно тесто
Снимка: iStock

Можете да си направите бутер тесто в домашни условия, с което да приготвите тези невероятно вкусни соленки.

Необходими продукти:

350 гр брашно

150 мл вода

2 с.л. олио

1 ч.л. сол

2 ч.л. лимонов сок

1 жълтък

150 гр краве масло

За пълнежа:

150 гр сирене

2 яйца

1 белтък

За украса: нигела, сусам или маково семе

Начин на приготвяне:

С 300 гр брашно, водата, олиото, лимоновия сок и жълтъка замесваме средно твърдо тесто. Върху готовата топка тесто правим 2-3 нареза, покриваме го с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 20 минути. Отлежалото тесто разточваме на кора с правоъгълна форма с размери 50x30 см, като ръсим с останалото брашно. Върху средата на кората настъргваме на ренде и разпределяме равномерно половината от предварително замразеното масло (75 гр). С двете странични части на кората покриваме средните две. Оставяме тестото да предстои още 20 минути на студено и отново разточваме и сгъваме по описания начин, като прибавяме останалото замразено масло.

Оставяме тестото да отлежи още 20 минути и разточваме кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме квадрати. Във всеки квадрат поставяме по малко от настърганото сирене, разбъркано с 1 яйце и 2 белтъка. Прегъваме леко всяка соленка, без да притискаме, и намазваме отгоре с разбит жълтък. Поръсвате с нигела, сусам или маково семе.

Печем отначало при висока температура, а след лекото зачервяване на соленките, намаляваме температурата до пълното им изпичане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама