Можете да си направите бутер тесто в домашни условия, с което да приготвите тези невероятно вкусни соленки.
Необходими продукти:
350 гр брашно
150 мл вода
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
2 ч.л. лимонов сок
1 жълтък
150 гр краве масло
За пълнежа:
150 гр сирене
2 яйца
1 белтък
За украса: нигела, сусам или маково семе
Начин на приготвяне:
С 300 гр брашно, водата, олиото, лимоновия сок и жълтъка замесваме средно твърдо тесто. Върху готовата топка тесто правим 2-3 нареза, покриваме го с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 20 минути. Отлежалото тесто разточваме на кора с правоъгълна форма с размери 50x30 см, като ръсим с останалото брашно. Върху средата на кората настъргваме на ренде и разпределяме равномерно половината от предварително замразеното масло (75 гр). С двете странични части на кората покриваме средните две. Оставяме тестото да предстои още 20 минути на студено и отново разточваме и сгъваме по описания начин, като прибавяме останалото замразено масло.
Оставяме тестото да отлежи още 20 минути и разточваме кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме квадрати. Във всеки квадрат поставяме по малко от настърганото сирене, разбъркано с 1 яйце и 2 белтъка. Прегъваме леко всяка соленка, без да притискаме, и намазваме отгоре с разбит жълтък. Поръсвате с нигела, сусам или маково семе.
Печем отначало при висока температура, а след лекото зачервяване на соленките, намаляваме температурата до пълното им изпичане.