Еклерите определено са сред любимите ни десерти, защото са леки и много вкусни. Днес ви предлагаме една класическа рецепта как да си ги приготвите с млечен крем.
Необходими продукти:
250 гр брашно
1 пакетче краве масло (125 гр)
7 яйца
сол
за крема:
500 мл прясно мляко
80 гр брашно
3 яйца
150 гр захар
1 ванилия
Начин на приготвяне:
На еклерите: Възваряваме 500 мл вода и прибавяме маслото и 1 щипка сол. Щом маслото се стопи, сипваме наведнъж брашното и при непрекъснато бъркане варим, докато получим гладка смес. Тогава отстраняваме от огъня и прибавяме едно по едно разбитите яйца. Приготвяме от тестото еклери с кръгла форма, които нареждаме в суха тавичка (без мазнина и брашно) на разстояние 2 см един от друг, защото по време на печенето ще бухнат. Изпичаме еклерите в предварително загрята умерена фурна и ги оставяме да изстинат.
На крема: Смесваме брашното за крема с млякото и при непрекъснато бъркане варим на тих огън. Последователно прибавяме жълтъците, захарта, ванилията и разбитите на сняг белтъци. Внимателно разбъркваме крема отдолу нагоре. С остър нож разрязваме от едната страна изстиналите еклери и ги пълним с приготвения крем. По желание поръсваме с пудра захар.