Един от най-обичаните и класически кремове.
Необходими продукти:
1 литър прясно мляко
4 яйца
2 кафени чашки захар (за млякото)
1 кафена чашка захар (за белтъците)
4 супени лъжици нишесте или 5 супени лъжици брашно
1 пакетче ванилия
1 кафена чашка плодов сироп
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
В една чаена чаша от млякото се размива нишестето (брашното). Останалото мляко се загрява до кипване заедно с 2-те кафени чашки захар и солта.
Жълтъците се разбиват заедно с нишестената каша, разреждат се с част от горещото мляко и при непрекъснато бъркане се изсипват в съда с врящото мляко. Сместа се вари до сгъстяване, като се разбърква с дървена лопатка или тел, охлажда се, като от време на време се разбърква. Прибавя се при разбитите на сняг белтъци с предвиденото количество захар и ванилията. Полученият еднороден крем се изсипва в десертни купички и след като изстине, се полива с плодовия сироп и се поднася.