Нахутът е чудодейно бобово растение, което е богато на протеини, фибри и витамини, затова определено трябва да го включвате в менюто си възможно най-често. Той е една от основните съставки на все по-популярния хумус, разпространил се от арабската кухня в почти целия свят.
Хумусът по тази рецепта става много бързо, защото се използва консервиран нахут, който не трябва да киснете за една нощ, а е готов за употреба веднага.
Необходими продукти за домашен хумус:
240 грама консервиран нахут
1 скилидка чесън
2-3 супени лъжици лимонов сок
50 мл зехтин
1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
морска сол
1 чаена лъжичка тахан паста сусамова паста
Вижте още: Здравословни аспержи с пармезан
Начин на приготвяне:
Отцедете нахута, изплакнете го и го сложете в купа. Добавете смлян чесън, прясно изцеден лимонов сок, зехтин, черен пипер, сол според вкуса ви и тахан. Всичко се смила добре с чопър до получаване на хомогенна смес.
Добавете зехтин, колкото е необходимо, за да стане кремообразен. Сервирайте върху препечен хляб и поръсете със сусам.