Харесвам този тип сладкиши, защото не са досадно сладки и стават не само за десерт, но и за сутрешна или следобедна закуска.
Необходими продукти:
за блата:
150 гр трохи от блат
75 гр масло
за крема:
300 гр крема сирене
75 гр захар
60 мл сметана
10 гр нишесте
1 яйце
1 ч.л. ванилия
Още необходимо:
Форма за печене (диаметър около 17 см), ножица, молив, хартия за печене, олио за мазане на стената на формата, миксер, тава
Начин на приготвяне:
Натрошете блата на трохи.
Разтопете маслото. Залейте с него трохите и разбъркайте, докато го попият.
Очертайте формата върху хартията за печене. Изрежете кръга и го поставете на дъното. Намазнете стената.
Изсипете трохите във формата. Разпределете ги по дъното и притиснете с лъжица, за да оформите блат. Пъхнете формата за около 1 час в хладилника да се стегне.
Изсипете крема сиренето в купа. Прибавете захарта, нишестето и ванилията. Разбъркайте с миксер.
Добавете последователно яйцето и сметаната. Разбъркайте.
Сварете около 1 л вода. Пуснете фурната да се загрява на 175°С.
Изсипете крема върху блата във формата. Сложете формата в тава. Изсипете в тавата горещата вода така, че да покрива 2-3 см от височината на формата. Печете около 55 минути.
Извадете формата и я оставете да изстине напълно. Пъхнете в хладилника за 1-2 часа.
Източник: harryandlexy.com