Кремът с маскарпоне винаги е добър вариант за глазура на торта, декорация или бисквитена торта. Прави се бързо и винаги търпи импровизация. Сервира се с лъжица и трудно се оформя парче от тавичката, но ако искате можете да пробвате да я приготвите в правоъгълна форма с откопчаващо се дъно.
Необходимите продукти:
2 пакета чаени бисквити
500 г сирене маскарпоне
150 г кристална захар
250 г заквасена сметана
150 мл компот или прясно/ядково мляко за потапяне на бисквитите
200 г течен шоколад или 100 г шоколад, разтопен на водна баня
плодове по избор за декорация, в случая ягоди около 450 г
Начин на приготвяне:
Приготвяме всички продукти. В купа слагаме сиренето маскарпоне, което разбиваме заедно със захарта. Накрая добавяме заквасената сметана.
Загряваме течността, в която ще топим бисквитите, за да бъде леко топла. Потапяме бисквитите в млякото/компота и започваме да ги редим в тавичката. Слагаме след това част от крема. Следва втори ред бисквити и втори ред крем. Върху него се слага течният шоколад или разтопеният на водна баня шоколад. (За по-здравословен вариант заменете със смес от тахан, мед и брашно от рожков.)
Завършваме тортата, като оставяме малко бисквити, леко натрошаваме с блендер или на ръка и посипваме отгоре. Нарязваме ягодите на филийки и декорираме. За украса можете да ползвате натрошените бисквити и друг вид сезонни плодове.
Източник: cooks-and-bakes.com