Лесни и неустоимо вкусни.
Необходими продукти за за около 8-10 кексчета (диаметър около 5-6 см):
125 гр масло
125 гр черен шоколад (съдържание на какао над 60 %)
3 яйца (размер "М")
200 гр захар
ванилова есенция
150 гр брашно
1 ч.л. с връх бакпулвер
щипка сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 170 градуса. Сложете хартиени кошнички във формите за кексчета.
Начупете черния шоколад на парчета, сложете го в малка тенджерка заедно с маслото и загрейте на слаб котлон, като разбърквате, докато се разтопи. Оттеглете от котлона и оставете сместа да изстине.
В купа счупете яйцата. Прибавете захарта, ванилията и разбийте с миксер до сгъстяване и побеляване на яйцата. С разбиване, постепенно добавете и шоколадово-маслената смес (тя не трябва да е гореща, а с телесна температура).
Смесете брашното, бакпулвера и солта. Пресейте брашното над яйчената смес и разбъркайте с дървена лъжица, докато брашното напълно се поеме от сместа.
Изсипете кейковото тесто в подготвените формички като пълните не повече от 2/3 от обема.
Сложете формичките в предварително загрятата до 170 градуса фурна и печете кексчетата около 20 минути.
Извадете хартиените кошнички от формите и оставете на решетка да изстинат. Когато са изстинали напълно, можете да ги наръсите с пудра захар или да ги гарнирате отгоре като шприцовате крем по избор (подходящи са всякакви - шоколадов ганаш, маскарпонен крем, разбита сметана, ягодов мус и др.)
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg