Безглутеностият сладкиш с моркови носи аромата на класически кейк с моркови, с тази разлика че е още по-вкусен, а освен всичко друго е и истински здравословен.
Начин на приготвяне:
4 яйца
1 чаена чаша настъргани моркови
6 супени лъжици кленов сироп
1/3 чаена чаша кокосово масло
1/2 чаена чаша кокосово брашно
1/4 чаена чаша брашно от тапиока
1/4 чаена чаша прясно мляко или друго мляко по избор
1/2 чаена лъжица канела
1/4 чаена лъжица индийско орехче
1 ванилия
1/2 чаена чаша стафиди
1/2 чаена чаша орехи, накълцани
1/4 чаена лъжица сол
1 1/2 чаена лъжица бакпулвер
За крема:
200 грама крем сирене
4 супени лъжици кисело мляко
2 супени лъжици кленов сироп
Начин на приготвяне:
Яйцата трябва да са на стайна температура, а морковите почистени и настъргани. Разбивате яйцата с помощта на миксер или тел за разбиване, след което добавяте кленовия сироп, който може да замените с мед или захар. Добавяте и кокосовото масло и отново разбивате.
Към така получената течна смес прибавяте, солта, кокосовото брашно, брашното от тапиока, както и бакпулвера и разбърквате добре, може да ползвате дървена лъжица. Към тестото добавяте канелата и индийското орехче, както и настъргания морков и стафидите. Разбърквате старателно, така че морковите да се разпределят равномерно в сместа. Изсипвате сместа във форма за печене, в която предварително сте поставили хартия за печене, разпределяте я равномерно и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато сладкишът придобие апетитен златист цвят.
Оставяте готовия сладкиш да изстине напълно. Може да го сервирате и без глазура, но с нея той става истински завършен. Разбивате крема сиренето, киселото мляко и кленовия сироп до получаване на еднородна смес, която нанасяте върху напълно изстинали сладкиш. Съхранявате сладкиша в хладилник.
Източник: supichka.com