Този бананов пай с карамел, известен и като Банофи пай, е истинско сладко изкушение.
Необходими продукти:
За блата:
300 грама обикновени бисквити маслени/пълнозърнести
120 грама краве масло
За плънката:
3 банана
200 мл сладкарска сметана
300 грама дулче де лече
30 грама шоколад
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за бананов пай с карамел е подготовката на блата. Смилате бисквитите. Може да ползвате всякакви обикновени бисквити, към тях добавяте кравето масло на кубчета и омесвате тесто като за чийзкейк. На дъното на форма с падащи стени слагате хартия за печене. 2/3 от сместа разпределяте на дъното на формата като блат, а останалата част - по стените на формата. Притискате сместа добре към формата. Печете за около 10 минути в предварително загрята фурна, вадите и оставяте да изстине напълно.
Следва приготвянето на плънката. Може да ползвате готов крем дулче де лече, който да купите от магазина, но може да приготвите дулче де лече и сами. Често дулче де лече се приготвя с варене на консерви кондензирано мляко в голяма тенджера с продължение на 90-120 минути. Върху добре изстиналия блат изсипвате необходимото количество дулче де лече, което също трябва да е студено. Върху карамела подреждате нарязаните на плътни парчета банани.
Завършвате Банофи пая, като върху бананите разпределяте предварително разбитата сладкарска сметана. А перфектния завършек получавате, като поръсите с настърган шоколад. Готовият бананов пай оставяте за около 4-5 часа в хладилника, за да може да стегне добре.
Източник: supichka.com