Изобилието от ябълки през есента впряга всички кулинарни сили и ни провокира да приготвяме най-разнообразни десерти с ябълки.
Необходими продукти:
За тестото
2 1/2 чаена чаша брашно
250 грама краве масло
1/2 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
6 супени лъжици ледено студена вода
За плънката
1 кг ябълки
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша стафиди
2 супени лъжици нишесте
1 чаена лъжица канела
2 супени лъжици лимонов сок
1/3 чаена чаша вода
Начин на приготвяне:
В голяма купа пресявате брашното, добавяте към него солта, захарта, студената вода и кравето масло, нарязано на кубчета. От тези съставки омесвате масленото тесто, което оставяте на студено в хладилника за 30-40 минути, за да стегне.
Докато тестото за пая с ябълки е в хладилника, приготвяте плънката за пая. Измивате и нарязвате ябълките на дребни кубчета, без да ги белите. Разбърквате ги добре с канелата и стафидите, слагате ги в тенджера, добавяте водата и варите около 10-15 минути, докато поомекнат. Разбърквате захарта с нишестето и ги добавяте към ябълките. Добавяте също така и лимоновия сок и при непрекъснато бъркане варите сместа за около 5-8 минути, докато се сгъсти. Готовата смес оставяте настрана, за да се изстуди.
От готовото маслено тесто отделяте 1/3, а останалите 2/3 разточвате на блат. Този блат поставяте във форма за пай или по-малка тавичка. Изсипвате изстиналата ябълкова плънка на равномерен пласт, а от останалото тесто изрязвате ленти или пък други фигурки, които нареждате върху плънката. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути, докато паят придобие апетитен леко розов цвят.
Източник: supichka.com