Навън времето е студено, затова нека сгреем телата си с една много вкусна супа топчета - по рецепта на нашите баби.
Необходими продукти:
250 г кайма, към която можете да прибавите 1 с.л. суров ориз по желание
1 морков
2 картофа
1/2 връзка магданоз
1 "гнездо" фиде
1 червена чушка
2 яйца
3 с.л. кисело мляко, възможно по-гъсто
1 глава лук
олио
сол
черен пипер
Вижте още: Бабина леща: Оригинална рецепта
Начин на приготвяне:
В подходящ съд загрейте мазнина и задушете наситнения лук. След което добавете и нарязания морков. Гответе под капак, докато всички продукти омекнат добре.
Следва да добавите към тях надребнените картофи. Разбъркайте и добавете към 2 л вода. Оставете сместа да заври, а през това време се заемете с каймата.
Овкусете я с подправки по ваш вкус и сложете половината магданоз. Омесете я добре. Приберете я на хладно, за да се постегне.
Когато супата започне да ври, си оформете топчета и ги добавете към нея. След като се появят на повърхността, вече са сварени. Тогава добавете шепа фиде. Подправете на вкус и оставете супата да ври на слаб огън още няколко минутки.
А ето и как да приготвите застройката:
Разбийте киселото мляко и яйцата. Вземете малко от супата с черпак и след като се поохлади, добавете при сместа с яйцата на тънка струя, като бъркате непрекъснато. След това отстранете тенджерата от котлона и прибавете в нея застройката много внимателно, като бъркате непрекъснато.
Да ви е сладко!