Масленото тесто в комбинация с плодов пълнеж превръща всеки пай в прекрасно допълнение към кафето, чая или пък в сочния финал на вкусно меню. Паят с круши e типичен за есенните месеци, когато крушите са зрели и са в изобилие.
Необходими продукти:
За блата:
2 1/2 чаена чаша брашно
250 грама краве масло
1/2 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
6 супени лъжици ледено студена вода
За плънката:
1 кг круши
1 чаена чаша захар
2 супени лъжици нишесте
2 супени лъжици лимонов сок
1/2 чаена лъжица канела
1/3 чаена лъжица джинджифил
1/3 чаена чаша вода
Начин на приготвяне:
Смесвате брашното заедно със солта и захарта. Нарязвате кравето масло на кубчета, които добавяте към брашното, заедно със студената вода. Замесвате тесто, което оставяте за минимум 30 минути в хладилника, но спокойно можете да го оставите да престои и ден.
Докато тестото за пая е в хладилника подготвяте плънката. Измивате крушите и ги нарязвате на кубчета без да ги белите. Изсипвате ги в тенджера, добавяте водата, канелата и джинджифила и ги варите 5-10 минути. Разбърквате захарта, заедно с нишестето и ги добавяте към крушите. Добавяте и лимоновия сок и варите сместа, докато се сгъсти. След като сместа с крушите се сгъсти я оставяте да изстине.
След като извадите тестото за пая от хладилника го разделяте на две части, като едната част е два пъти по-голяма от другата. Поръсвате кухненския плот с брашно и разточвате по-голямата топка тесто на кора, малко по-голяма от формата, в която ще печете пая. Слагате кората във формата и изрязвате излишното тесто, като го притиснете и по стените на формата за пай. Изсипвате изстиналата смес. Останалото тесто разточвате и нарязвате на ленти, които нареждате върху пая. Печете пая в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути, докато придобие леко златист цвят.
След като паят е готов, по желание може да поръсите с пудра захар. Крушовият пай се комбинира перфектно със сметанов сладолед.
Източник: supichka.com