Лятото, макар и малко дъждовно, вече е тук, а както всички знаем, неговите най-добри приятели са тараторът, динята и цацата с бира. Е, днес ще обърнем по-специално внимание на таратора, който присъства на всяка трапеза през топлите месеци. С две думи - когато хората започнат да си пият салатата, значи наистина е дошло лято. Ако се чудите как да разнообразите класическата рецепта за студена млечна супа, ето няколко идеи.
Розов таратор
червено цвекло - 1 глава
краставица - 1 бр.
кисело мляко - 400 г
орехи - 80 г
чесън - 2 - 3 скилидки
зехтин
копър
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете краставицата на ленти с помощта на белачка. Сложете я в купа и я овкусете със сол и зехтин. Запечете орехите в тиган, след което ги накълцайте на ситно. Добавете изпечените ядки и ситно нарязания чесън към краставицата и разбъркайте. Обелете и нарежете цвеклото на дребно. Пасирайте го и отцедете сока от него. Смесете киселото мляко със сока от цвекло. Изсипете сместа в подходяща чиния, подредете краставиците отгоре и поръсете със зехтин. Нарежете копъра на ситно, декорирайте и сервирайте.
Таратор с моркови
Необходими продукти:
300-400гр моркови
2 кофички кисело мляко
2-3 скилидки чесън
1-2 супени лъжици зехтин или олио
1/2 връзка копър
сол
Начин на приготвяне:
Почистете морковите и ги измийте добре. Чесъна счукайте в хаванче заедно с 1/2 чаена лъжичка сол. Морковите настържете на едро ренде и ги смесете със счукания чесън. Добавете ситно нарязания копър и зехтина. Разбъркайте и оставете за 5 минути настърганите моркови да се овкусят. Разбийте добре киселото мляко и го добавете при овкусените моркови. Разбъркайте добре продуктите и воала!
Таратор с нахут
Необходими продукти:
2 с.л. зехтин
4 с.л. джоджен
1 щипка черен пипер
1 щипка морска сол
2 ч.ч. вода
4 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. сварен нахут
Начин на приготвяне:
Всички съставки без зехтина се поставят в пасатор. След минута всичко ще е добило гладка консистенция и може да се сервира в 4 купички. Украсява се с капки зехтин и при желание се добавя краставица, нарязана на ситни кубчета.