Тараторът е абсолютна класика за горещините. Много пъти сме писали колко полезно е киселото мляко - прави имунната система по-силна, подобрява храносмилането, повишава костната издържливост и има благоприятен ефект върху кожата. Краставицата пък е един от най-хидратиращите зеленчуци заради високото си съдържание на вода.
Необходими продукти:
400 гр пълномаслено кисело мляко
1 краставица
2 скилидки чесън
1/2 връзка копър
1 супена лъжица олио/зехтин
смлени орехи
сол на вкус
200 мл вода (може да увеличите, ако го предпочитате по-рядък)
сол на вкус
7 НЕСТАНДАРТНИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА КИСЕЛОТО МЛЯКО
Начин на приготвяне:
Обелвате краставицата и я нарязвате на малки кубчета (може да я настържете, ако много бързате). Слагате я в голяма купа, след което прибавяте ситно нарязания копър, смлените орехи и чесъна - нарязан или начукан. Посолете на вкус, добавете олиото/зехтина и разбъркайте добре. Накрая - киселото мляко и водата. Разбъркайте много добре, за да няма бучки. Ако се наложи, прибавете още вода.
Сложете в хладилника, за да се изстуди.