Надали има човек, който да не е ял пържени филийки като дете. Днес ви предлагаме 3 рецепти, които можете да приготвите за закуска през уикенда (и не само).
Рецепта 1
Необходими продукти:
500 гр хляб
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 супена лъжица брашно
125 гр олио
1 щипка сол
1 чаена лъжичка захар
100 гр пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Хлябът се нарязва на филийки с дебелина 1,5 см. Брашното се размива с малко студено мляко и към него при непрекъснато разбиване се прибавят яйцата, солта и захарта. Филийките се потапят бързо в останалото мляко, а след това в яйчената смес и се пържат в сгорещената мазнина до златисто. Поднасят се поръсени с пудра захар (могат да се поднесат със сирене, сладко...)
Рецепта 2
Необходими продукти:
500 гр студен хляб
2 супени лъжици брашно
2 яйца
1/4 чаена лъжичка сода
1 непълна чаена чаша прясно мляко
щипка сол
125 гр масло
100 гр пудра захар
Начин на приготвяне:
Хлябът се нарязва на филийки. Брашното се размива на каша с малко студено мляко. Прибавят се яйцата, солта, содата и останалото мляко на тънка струя и при непрекъснато разбиване. В получената гладка каша с гъстота на боза се топят хлебните филийки, след което се пържат от двете страни в сгорещено масло. Изпържените филийки се поднасят топли с пудра захар. Вместо да се поръсват с пудра захар, могат да се поднесат със сироп, мед, сладко или сирене.
Рецепта 3
Необходими продукти:
500 гр студен хляб
300 мл прясно мляко (1 1/2 чаена чаша)
4 яйца
125 гр мазнина
300 гр захар
200 мл (1 чаена чаша) вода
1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
Хлябът се нарязва (ако не е нарязан) на филийки, които се потапят в смес от студено мляко и добре разбитите яйца. Запържват се в сгорещената мазнина, а след това се потапят в студен сироп, приготвен от захарта, водата и ванилията.