Нима има някой, който не обича вкусно, ледено фрапе в летните горещини? А знаете ли, че родината на кофеиновата напитка е съседна Гърция? Има различни разновидности на фрапето в зависимост от неговите съставки, количество кафе и захар. Днес ще ви запознаем с 3 от тях.
Бананово фрапе
банан- 1 брой
течна готварска сметана – 100 мл
прясно мляко – 50 мл
нескафе – 1-2 ч.л.
Начин на приготвяне:
Това фрапе може да се приготви и с шейкър, с електрическа машинка за фрапе. Обелете банана и го нарежете. Сложете го в шейкъра и добавете към него млякото и захарта. Разбийте много добре, докато захарта се разтопи. След като се получи еднородна смес , добавете сметаната и кафето. Разбъркайте отново и поднесете в чаша. Ако самите продукти не са били много студени, то може да прибавите и няколко кубчета лед.
2. Орео фрапе
100 мл течна готварска сметана
100 мл прясно мляко
захар на вкус
4-5 бисквитки орео
Инстантно кафе
Начин на приготвяне:
Разбъркайте нескафето, захарта и млякото в чашата, в която ще поднесете фрапето. В мензурата на своя шейкър натрошете бисквитките, залейте ги със сметаната и разбийте, докато бисквитките станат на парченца с желаната големина. Изсипете при сместа от мляко и нескафе и разбъркайте.
3. Ягодово фрапе
ягоди – около 7 бр.
течна сладкарска сметана – 100 мл
захар – на вкус
готово охладено еспресо – около 75 мл
Начин на приготвяне:
Сложете предварително измитите и нарязани ягоди, сметаната и захарта в шейкър. Разбийте до получаването на еднородна смес. Сложете в чашата за сервиране готово еспресо и сложете вече готова смес. Може да добавите лед или забавни сламки за украса.