Бухтите определено са сред любимите закуски на българина, затова днес ви предлагаме 3 варианта как да си ги приготвите.
Бързи бухти
Необходими продукти:
250 гр брашно
1 кофичка кисело мляко
50 гр захар
1 яйце
1/2 ч.л. сода за хляб
1 шипка сол
олио
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбийте млякото заедно с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно прибавете брашното, предварително пресято, докато се получи средно гъста каша.
Гребнете от готовата смес с лъжица и сипете в сгорещеното олио. Пържете бухтите на умерена температура. Поставете ги върху домакинска хартия за няколко минути, за да се попие излишната мазнина. Обилно ги поръсете с пудра захар.
Бухти с мармалад
Необходими продукти:
500 гр брашно
100 гр краве масло
30 гр мая
40 гр пудра захар
2 яйца
кора и сок от половин лимон
1 к.ч. прясно мляко
сол
мармалад за пълнеж
Начин на приготвяне:
Размесете маята с малко хладно мляко, малко захар и брашно, колкото да се получи рядка каша, и оставете на топло място.
Разбъркайте добре брашното, яйцата, разтопеното масло и лимоновия сок. Прибавете маята и останалото затоплено мляко, смесено с настърганата лимонова кора. Замесете стегнато тесто, ако е нужно, прибавете още прясно мляко.
След като омесите тестото, започнете да го удряте в масата, докато започнат да се образуват мехури. Оставете го след това да почива час и половина на топло място.
Разточете тестото на кори с дебелина 3-4 мм и от тях изрежете формички. Върху половината формички сложете малко мармалад, а с другата половина покрийте, като притискате краищата. Оставете така приготвените бухтички на топло за 20-30 минути, след което ги изпържете в дълбок тиган с много мазнина.
Оставете изпържените бухтички да се отцедят от мазнинанта, след което ги поръсете с пудра захар. Може също така да ги залеете с гъст сироп от захар и прясно мляко.
Бухти със сирене
Необходими продукти:
2 ч.ч. пресято брашно
2 яйца
половин кофичка кисело мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Разтворете содата в оцета и я сипете в киселото мляко. Смесете млякото с разбитите яйца, прибавете натрошеното сирене и разбъркайте. При непрекъснато бъркане сипете брашното и омесете меко тесто. Оформете от тестото малки топчици и ги изпържете в голямо количество сгорещена мазнина.