Всички познаваме и обичаме вкуса на лещата. Ако трябва да бъдем честни, наистина малко хора импровизират с нея като основен продукт. Ето защо днес ще ви представим 3 любими рецепти с главното участие на лещата, които може би сте забравили, а може и да не сте опитвали. Обещаваме, че всички са адски лесни за приготвяне!
1. Леща със сушени домати
Необходими продукти:
300 гр леща
4 сушени червени чушки
10 мариновани сушени домати
1 връзка магданоз
1 връзка зелен лук или 1 глава обикновен лук
1чл чубрица
сол на вкус
зехтин
оцет
Начин на приготвяне:
Накиснете сухите чушки в гореща вода. Измийте и сварете лещата с малко вода и сол. Прецедете готовата леща и оставете да изстине. Нарежете магданоза, лука, чушките и доматите на ситно. Разбъркайте ги с лещата и овкусете със сол, оцет и зехтин на вкус. Поръсете със сухата чубрица. Сервирайте като предястие с малко натрошено сирене.
2. Кюфтета от леща
Необходими продукти:
150 гр леща (около ½ ч.ч.)
100 гр ориз
1–2 с.л. олио
1 ч.л. счукан чесън
½ ч.л. сол
½ ч.л. куркума
½ ч.л. къри
може да се добави сумам и малко смлян кимион
зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Предварително накиснете лещата за около 30 минути. През това време измийте ориза със студена вода и го сложете да се вари на бавен огън. Пропорцията на водата е 2:1. Варете докато се изпари водата. Ако видите че започва да се разварява много, го дръпнете по-рано. Изцедете водата и го оставете да изстине.
Сложете лещата да се вари на слаб огън в малко вода. Водата трябва да покрива лещата. Когато омекне достатъчно, свалете огъня и повторете процедура като при ориза. В купа се смесват лещата и оризът, добавят се всички останали съставки и се омесва хубава гъста смес.
Застелете с хартия за печене плитка тава. С ръце оформете кюфтетата. Сместа е лепкава и от време на време намокряйте ръцете си, за да може да ги оформите по-лесно. Ако разполагате с лъжица за сладолед, я използвайте – така ще оформите кюфтета по-лесно и ще са с еднаква форма. Готовите кюфтета намажете със зехтин и сложете да се пекат на 180 градуса Целзий по средата на фурната – в режим с обдухване или да пече отдолу и отгоре. Печете докато се зачервят.
3 ЛЮБИМИ РЕЦЕПТИ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ
3. Крем супа от леща
Необходими продукти:
250 гр леща
100 мл доматено пюре
3-4 скилидки чесън
3 с.л. олио
2 големи моркова
1 голяма глава лук
1 с.л. брашно
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сол
Готварска украса за украса
Начин на приготвяне:
Сипете лещата в ситно сито и я измийте добре под силна струя вода. Сложете я в тенджера и изсипете отгоре 1,5 л вряла вода. Оставете да ври на средна температура. Обелете морковите и нарежете на ситно. Сипете в лещата. Варете за около 30-40 минути, или докато лещата омекне.
През това време обелете и нарежете лука и чесъна. В тиган на котлона загрейте олиото. Запържете за няколко минути лука и чесъна. Добавете брашното и разбъркайте, докато се разтвори. Изсипете в сварената леща. Добавете подправките и пасирайте. Оставете да поври още 10 минути. Върху всяка порция поставете по 1 с.л. готварска сметана.