Яйцата са вълшебна храна, която, за наш късмет, е лесно достъпна за всички. Отличен източник на протеини и други основни витамини и минерали, всяко яйце е самостоятелно хранително чудо. Полезно и евтино – не е изненада, че хората са измислили стотици начини да приготвят яйцата. Днес обаче ще си поговорим за една традиционна закуска, която е измамно проста – бърканите яйца.
Най-добре е да знаете кои са грубите грешки при правенето на бъркани яйца, за да избегнете твърде гумено усещане или сухота.
Правите ги в чугунен тиган
Бърканите яйца са лесен избор в натоварените сутрини, когато искате да спретнете нещо вкусно и бързо. Но на всяка цена избягвайте готвенето им в чугунен тиган! Яйцата ще залепнат за тигана, оставяйки около една трета от сместа негодна за консумация и прегоряла на дъното. Независимо дали правите бъркани яйца, или класически омлет, винаги използвайте тиган с незалепващо покритие.
Включили сте котлона на силен огън
Яйцата се готвят изненадващо бързо, така че няма смисъл от силен котлон. Загрейте предварително тигана на средна степен и го намалете до слабо, след като чукнете яйцата. Така ще се сготвят равномерно и ще останат меки и сочни.
Бъркате ги направо в тигана
Това ястие е достатъчно лесно, така че дори не си помисляйте да счупите яйцата директно в тигана, за да спестите предполагаемо време. Този „пряк път“ ще доведе до непривлекателни яйца с ивици, които са неравномерно смесени. Затова по-добре използвайте тази допълнителна купа, която не искахте да цапате.