3 груби грешки, които съсипват пържените ви яйца


3 груби грешки, които съсипват пържените ви яйца
Снимка: iStock

Яйцата са едни от най-консумираните храни в цял свят. И макар че се смятат за лесни за приготвяне, всъщност има някои тънкости, които трябва да знаете. Ако допускате долните грешки, пържените яйца могат да изгорят бързо и дори да станат леко гумени по време на процеса на готвене.

1. Използвате стари яйца

Когато готвите с не толкова пресни яйца, белтъците вече са започнали да се разпадат, което ги прави по-течни. Същото важи и за жълтъците, след като процесът на стареене започне. Освен физическото разграждане на яйцата, разликата във вкуса става очевидна, когато сравнявате пресни яйца със стари.

На етикета датата на годност обикновено представлява 30 дни след като яйцата постъпят в опаковката. Датата на опаковане не е датата, на която кокошките са снесли яйцата, което означава, че вашите закупени от магазина яйца вероятно са много по-стари, отколкото си мислите. Някои магазинни яйца могат да бъдат на възраст до 60 дни. Можете да ги ядете още около девет седмици след датата на пакета, но....

За да вземете възможно най-пресните яйца от магазина, погледнете в задната част на хладилника за яйца. По-старите запаси се завъртат отпред, за да се гарантира, че най-старите яйца се продават първи.

2. Не се чупят яйцата върху равна повърхност

Известният готвач Антъни Бурдейн имаше строго правило за това къде да се счупи сурово яйце и ето една подсказка, че не беше ръбът на купата. Той твърдеше, че счупването на яйца винаги трябва да става върху равна повърхност, като дъска за рязане или плот. Въпреки че някои биха могли да твърдят, че това е резултат от странност на личността, това не е всъщност така.

Счупването на яйцата на ръба на купа отваря възможността да трябва да извадите парченца черупки от яйцата в купата, защото е трудно да се предвиди как черупките ще се счупят по ръба на купата или тигана. Чупенето върху равна повърхност като цяло намалява парченцата черупки, които се отделят в процеса на готвене.

3. Оставяте тигана да стане прекалено горещ твърде рано

Много хора твърдят, че правилното пържене на яйца започва с много горещ тиган, още от самото начало. Оказва се, че тази истина в крайна сметка не е толкова вярна. Разбира се, много горещ тиган сварява яйцето на дъното. Отгоре завършвате с бистър и течно желе от яйчен белтък. Почти всеки готвач е изпитвал това в един или друг момент.

Започването с хладен тиган и малко зехтин ви предлага по-добър начин. Ето защо. След като сипете няколко чаени лъжички зехтин, изсипете яйцето върху маслото и чак тогава увеличете котлона на средна. Когато тиганът се загрее, краищата на яйцето ще се сготвят, запазвайки яйцето непокътнато и перфектно като картина. В този случай маслото няма да работи като масло за пържене. Тази техника работи, защото заливате маслото с разбито сурово яйце от самото начало.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама