5 грешки, които допускате, когато съхранявате яйца


5 грешки, които допускате, когато съхранявате яйца
Снимка: iStock

Яйцата са една от най-популярните храни в цял сват заради много си здравословни ползи. Макар че всички знаем, че трябва да ги съхраняваме в хладилник, много хора често допускат долните грешки.

1. Не купувате яйца, които се съхраняват правилно

Когато пазарувате яйца, уверете се, че тези, които купувате, са правилно охладени в магазина. Яйцата трябва да се съхраняват в хладилната част на магазина, тъй като всички бактерии, присъстващи в яйцето, могат да се размножават бързо при стайна температура, но е по-малко вероятно да се размножават, ако е студено. Освен това се стремете да избирате яйца с чисти, ненапукани черупки.

Вижте още: Ето защо твърдо сварените яйца имат зелени жълтъци

2. Не охлаждате яйцата веднага щом се приберете у дома

Независимо дали купувате яйца от местния магазин за хранителни стоки или ги доставят до дома ви, те трябва да бъдат охладени незабавно. Температурните колебания са критични за безопасността, особено когато става дума за яйца. Това е така, защото яйцата идват с опасения за салмонела - бактерия, открита в яйцата и други храни, която може да причини диария, треска и стомашни спазми - което означава, че те трябва да бъдат охладени възможно най-скоро. 

3. Не настройвате хладилника си на правилната температура

Не само, че яйцата трябва да бъдат охладени възможно най-скоро, но те трябва да бъдат охладени при правилната температура. Уверете се, че хладилникът ви е настроен на 5 градуса или по-ниска температура и дръжте яйцата в картонената им кутия. Те също трябва да се съхраняват в най-студената част на хладилника, а не да се държат на вратата, която обикновено е по-топла.

4. Измиване на яйцата

Въпреки че това може да изглежда очевидно, миенето на яйцата не е необходимо. Всъщност това може дори да ги направи по-малко безопасни, защото всъщност може да увеличи риска от замърсяване. По-конкретно, когато едно яйце се измие, водата може да бъде всмукана в яйцето през порите в черупката. Освен това няма причина да се мият яйца, защото всяко яйце вече има защитно покритие, поставено отвън от кокошката.

5. Не охлаждате твърдо сварени яйца

Следващият път, когато варите яйца, не забравяйте да ги охладите. Когато яйцата с черупки са твърдо сварени, защитното покритие се отмива, което оставя порите оголени и прави яйцата по-податливи на бактерии и замърсители. За да запазите вашите твърдо сварени яйца в безопасност, охладете ги в рамките на два часа след като са били сготвени и ги използвайте в рамките на една седмица.

Вижте още: Как да сварите яйца в Airfryer

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама