Кръстоцветните зеленчуци – изключително полезни за нашия организъм


Кръстоцветните зеленчуци – изключително полезни за нашия организъм
Снимка: iStock

Спанак, карфиол, броколи са само част от изключително полезните кръстоцветни зеленчуци. Те са най-богатите на аскорбинова киселина (Витамин С)  - особено важна за жените на възраст, когато трябва да се следи плътността на костите.

Освен това осигуряват голяма подкрепа на черния дроб за детоксикация.

Други ползи от консумацията им са:

Облекчаване на депресия

Защита на сърдечно-съдовата система

Подкрепа при инфекция с хеликобактер пилори

Облекчаване на болка

Подкрепа при инсулинова резистентност

Противовъзпалителни и антиоксидантни ползи

Подкрепа при Алцхаймер

А ето как може да включите кръстоцветни зеленчуци в диетата си:

Броколи -  стават много вкусни, когато са задушени с масло и подправки. Други начини: крем супа, печени с други зеленчуци или месо

Рукола - може да използвате в салата и в смути

Брюкселско зеле - сотирано с чесън, добавено към зеленчукова крем супа

Спанак – те са чудесна добавка към салата, смути, супа и ястия

Аспержи – те са изключително полезни и вкусни, когато са приготвени на пара, печени с масло

Карфиол – пригответе си го на пара, печен или като крем супа.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама