Можете ли да преминете най-краткия IQ тест?


Можете ли да преминете най-краткия IQ тест?
Снимка: iStock

Колко умни сте всъщност? Тестът за когнитивна рефлексия (CRT), известен също като най-краткия тест за IQ в света, твърди, че са необходими само три въпроса, за да разберете дали сте гений. 

Разработен през 2005 г. от психолога от Принстън Шейн Фредерик, тестът оценява способността ви да обработвате информация бавно и рационално, вместо да правите прибързани заключения. "За да успеете в CRT, трябва да отделите време за размисъл върху отговора си и да поставите под въпрос интуитивния си отговор", обяснява IFL Science.

Преди да започнете с този тест, подобен на мозъчна игра, ще ви дадем съвет: Въпросите може да не са толкова лесни, колкото изглеждат на пръв поглед (подобно на тези въпроси от теста за IQ на "Менса"). Проучване от 2005 г. установи, че студенти, посещаващи някои от най-престижните университети (включително Харвард и Йейл), не са успели да отговорят правилно и на трите въпроса; само 17% са получили перфектен резултат.

Можете ли да се справите с този бърз IQ тест? Ето трите въпроса:

1. Една бухалка и топка струват общо 1,10 долара. Бухалката струва 1 долар повече от топката. Колко струва топката?

2. Ако са необходими 5 минути на 5 машини, за да направят 5 джаджи, колко време ще отнеме на 100 машини, за да направят 100 джаджи?

3. В едно езеро има зона с лилии. Всеки ден тя удвоява размера си. Ако са необходими 48 дни, за да покрие  цялото езеро, колко време ще отнеме да покрие половината от езерото?

Вижте отговорите по-долу и пожелавам успех! 

Отговори:

1. Пет цента. Ако сте казали 10 цента, не сте сами. Но ако случаят беше такъв, бухалката и топката щяха да струват 1,20 долара, а не 1,10 долара. От друга страна, топка от 5 цента и бухалка на цена от 1,05 долара (което е с 1 долар повече от 5 цента) ще струват общо 1,10 долара.

2. Пет минути. Въпреки че може да сте отговорили 100 минути, действителното време е по-малко от това. Тъй като въпросът разкрива, че ще отнеме 5 минути за 1 машина за джаджи, за да направи 1 джаджа, можете да определите, че също ще отнеме 5 минути за 100 машини за джаджи, за да направят 100 джаджи.

3. Четиридесет и седем дни. Първоначално усещането ви може да ви каже, че ще отнеме 24 дни. Но помнете: тъй като площта на езерото, покрита с лилии, се удвоява всеки ден, зоната, която покрива половината от езерото, ще я покрие напълно само за един допълнителен ден. Извадете един ден от 48 дни и какво получавате? 47 дни. Това е сложен математически пъзел.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама