Ето защо е опасно да ходите боси край басейните


Ето защо е опасно да ходите боси край басейните
Снимка: iStock

Вече е май, което означава, че сме много близо до ваканционния сезон - но един експерт издаде строго предупреждение за често срещан навик, който много от нас имат. Става въпрос за ходенето боси край басейните.

Независимо дали предпочитате да почивате на едно и също място, или да разглеждате забележителности, всички можем да се съгласим, че да се потопите в плувен басейн с ледено студена напитка в ръка е ненадминато чувство. Оказва се обаче, че всъщност никога не трябва да ходите боси близо до басейн. Всъщност, според експерт, въпреки че изглежда безвредно, това ще ви изложи на редица рискове за здравето, които могат да превърнат почивката ви в кошмар, ако не внимавате.

Вижте още: Какви опасности крие плуването в басейн

Защо НЕ трябва да ходите боси около басейн

Габриел Милър обясни, че зоните около басейните често са място за размножаване на микроскопични вредители като бактерии, вируси и гъбички поради околната среда, която често е топла и влажна. "Ходенето боси ви излага на патогени като плантарни брадавици, стъпало на спортиста и трихофития, които процъфтяват при тези условия. Тези организми могат лесно да нахлуят в малки порязвания или ожулвания на незащитени крака, което води до неудобни и понякога сериозни инфекции.

Плантарните брадавици се причиняват от човешкия папиломен вирус (HPV) и могат лесно да бъдат избегнати чрез носене на подходящи обувки. Тези брадавици се развиват по стъпалата на краката ви и са болезнени, изискващи професионално лечение. 

Силно заразната гъбична инфекция - стъпалото на спортиста, също е възможна, ако ходите боси, което води до симптоми на сърбеж, зачервяване и напукване на кожата, особено между пръстите на краката.

Трихофитиите често използват и басейните като място за размножаване, гъбична инфекция, която причинява пръстеновидни, червени, сърбящи петна по кожата.

Също така зоните около басейните често са хлъзгави поради разлята вода, поради което се повишава риска от падане, ако ходите боси. Неочакваните остри ръбове могат лесно да порежат кожата, правейки ви по-податливи на инфекции в среда с високо съдържание на бактерии.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама