Направете това и ще имате изобилна реколта от ягоди


Направете това и ще имате изобилна реколта от ягоди
Снимка: iStock

Разочаровани ли сте от количеството плодове, които дават вашите ягодови растения? Вашите ягоди не цъфтят ли? Ето съвети, които да помогнат на вашите ягоди да цъфтят и как да ги накарате да раждат повече плодове.

Подходящо място

Засадете вашите ягоди в песъчлива, добре дренирана почва. Твърде много вода може да изгние короните на ягодовите растения. Това не само ще ограничи плододаването, но и може да доведе до загиване на ягодовите растения.

Подходяща почва

Уверете се, че вашите ягоди са засадени в богата на хранителни вещества почва. Ягодите растат най-добре в слабо кисела до неутрална почва с рН от приблизително 5,5 до 7,0. Ако почвата е твърде кисела, можете да добавите вар, за да повишите нивото на pH. Ако почвата е твърде алкална, добавете сяра или компост, за да намалите pH. Добавете 2,5 см слой компост или изгнил оборски тор към песъчлива почва. 

Вижте още: Защо трябва да тествате pH на вашата почва и как да го правите

Достатъчно вода

Уверете се, че вашите ягодови растения получават необходимото количество вода. Ягодите имат плитка коренова система, така че те получават по-голямата част от водата си от горните няколко сантиметра почва, която се оказва и тази, която изсъхва най-бързо. Поставете слой мулч около плодовете, за да задържа влагата в горния слой на почвата.

Подхранване

Хранете вашите ягоди с правилния вид растителна храна. Без хранителни вещества ягодите няма да растат добре, но ако им се даде твърде много азот, те ще развият прекомерна зеленина без цъфтеж. Така че, ако решите да наторите вашите ягодови растения, използвайте такива продукти, които имат по-малко азот. Подходящо време за торене е рано през пролетта и в края на май-началото на юни.

Натурална смес за подхранване

  • 50 г прясна мая (или 1 чаена лъжичка суха мая)
  • 1 литър хладка вода
  • 1 супена лъжица захар

След като смесите трите съставки заедно в купа, оставете я да престои на стайна температура за около 24 часа. След това разредете сместа с вода в съотношение 1:5 (една част смес, пет части вода) и сте готови. След това се препоръчва да поливате всяко растение с половин литър от тора.

Витамините от група B, протеини и минерали като азот, фосфор и калий, които дрождите притежават, правят маята подобна на "суперхрана" за растенията, подпомагаща растежа.

Междувременно захарта подобрява структурата на почвата и задържането на вода, което също ще помогне на ягодите да процъфтяват. 

Вижте още: Ето как да си отглеждате ягоди на балкона (ВИДЕО)

Подрежете така наречените бегачи на ягодите

Всяка година вашето ягодово растение произвежда бегачи (ластуни, мустаци). Бегачите са дългите стъбла, които излизат от централното растение и създават повече ягодови растения. Тези бегачи ще се вкоренят наблизо и ще произведат ново растение, но те остават прикрепени към основното растение и източват хранителни вещества от него. Това може да накара основното растение да се изтощи и да си вземе "период на почивка" от производството на плодове.

Привлечете пчели в двора си, за да опрашите вашите ягоди

Засадете цъфтящи храсти, дървета и цветя наблизо, за да привлечете пчелите в двора си в началото на сезона и да им дадете причина да се върнат в района. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама