Добавянето на авокадо към закуската ви може да подобри здравето на сърцето, кожата и да ви помогне да останете по-дълго време сити.
Едно средно авокадо има 322 калории, 17 грама от въглехидрати, 14 грама фибри, 4 грама протеини, 30 грама общи мазнини, 4 грама наситени мазнини, 14 милиграма натрий и не съдържа захар. Авокадото също така е богато на витамини (включително витамини от B комплекс, витамин E, витамин K, минерали като калий и магнезий и антиоксиданти.
Ето 8 добри причини да консумирате авокадо на закуска:
1. За добро здраве на сърцето
Авокадото помага да поддържате сърцето здраво, балансирайки нивата на холестерола с техните мононенаситени мазнини и съдържа калий, който е от решаващо значение за сърдечната функция и управлението на кръвното налягане.
2. Подобрява храносмилането
Съдържайки около 7 грама диетични фибри, авокадото подобрява здравето на червата, подпомага редовното изхождане и предотвратява храносмилателни проблеми през целия ден.
Вижте още: Здравословни ползи от костилките на авокадо
3. Подобрява здравето на кожата
Авокадото е богато на витамини Е и С, които предпазват и подмладяват кожата. Витамин Е се бори с увреждането на свободните радикали, а витамин С подпомага производството на колаген, жизненоважен за еластичността и заздравяването на кожата.
4. Повишава мозъчната дейност
Витамините от група В в авокадото – включително B6, фолат и ниацин – поддържат мозъчната дейност, докато калият подпомага правилната нервна функция, като ви помага да останете бдителни през целия ден.
5. Държи ви сити по-дълго
Комбинацията от здравословни мазнини и фибри в авокадото забавя храносмилането, облекчава пристъпите на глад, подпомага контрола на теглото и намалява вероятността от прекомерна закуска.
Вижте още: Ето какво ще се случи с тялото ви, ако яде авокадо всеки ден
6. Регулира нивата на кръвната захар
Ниското съдържание на въглехидрати в авокадото, заедно със здравословните мазнини и фибри, допринасят за стабилни нива на кръвната захар, предотвратявайки върховете и спадовете, които могат да последват храни, богати на рафинирани въглехидрати или захари.
7. Осигурява продължителна енергия
Авокадото е ценен източник на витамини от група В, които са от съществено значение за производството на енергия. Мазнините осигуряват постоянен източник на енергия, като ви поддържат енергични през целия ден.
8. Намалява възпалението
Авокадото съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни агенти като фитостероли и полифеноли, които помагат за намаляване на възпалението, фактор, допринасящ за много хронични заболявания.